Uttarakhand Tourism Development Board

Contact Us

Char Dham

Nestled among the serene heights of the great Himalayas are four pilgrim-destinations namely Yamunotri, Gangotri, Kedarnath, and Badrinath, collectively known as Char Dham. These pilgrimage centers draw the maximum numbers of pilgrims each year, thus becoming the most important hubs of religious travel in the whole of Northern India. Traditionally, the pilgrimage begins from the West and ends in the East. Thus, the Char Dham Yatra commences from Yamunotri, then proceeding to Gangotri and finally to Kedarnath and Badrinath.

Each of these four sites is devoted to a specific deity. Yamunotri is dedicated to the Goddess Yamuna who goes along the pilgrims to the high altitudes of the picturesque Rawai Valley. It is believed that a bath in the waters of the Yamuna protects the devotee from untimely death. Gangotri is dedicated to the Goddess Ganga. The shrine overlooks the River Bhagirathi, another name of River Ganga – the name having been derived from the myth of the ancient King Bhagirath’s penance that succeeded in bringing her upon the earth from the heaven. Kedarnath is dedicated to Lord Shiva and is also a part of the Panch Kedar. It is the northernmost Jyotirlinga and is close to the source of the holy River Mandakini. Badrinath is dedicated to Lord Vishnu. It is situated on the bank of the River Alaknanda. According to legend, Lord Vishnu meditated here while his consort Lakshmi took the form of a berry (Badri) tree to offer him shade.

Before embarking on this journey, one has to be prepared to experience physical as well as mental hardships on the Himalayan roads. The Char Dham Yatra is one of the quite accessible yet most arduous journeys. The Yatra route in the state is usually bustling with activity, especially during the summer. The scenic beauty of the mountains solemnly provides strength to the pilgrims as they move towards their destination.

Q1: How to reach Kedarnath? 

Ans: In order to visit Chardham or any one dham, one has to first reach Haridwar or Rishikesh. Jolly Grant Airport, Dehradun is just 17 km away from Rishikesh. This airport is well connected with all the major cities in India.

Train connectivity to Haridwar and Rishikesh is also available from different parts of India. Buses from different state transport also have direct connectivity to Haridwar and Rishikesh.

From Rishikesh or Haridwar one can start the Yatra by Yatra Buses facilitated from GMVN Ltd, GMOU Ltd. and TGMOU Ltd. Taxi service is also available for Chardham from Haridwar and Rishikesh.

The distance between Rishikesh to Gaurikund is around 217 km by road and 17 km uphill trek to kedarnath. Pony, Doli and helicopter shuttle services are also available to give ease to the travellers.

Q2: How to reach Badrinath? 

Ans: From Rishikesh and Haridwar buses and taxis are easily available. Badrinath is 301 km from Rishikesh and 325 km from Haridwar.

Q3: How to reach Yamunotri? 

Ans: Distance between Rishikesh to Jankichatti is approximately 240 km by road. The traveller also undergo the 5km uphill trek to Yamunotri dham. Pony and doli services are also available in this route for the ease of the travellers.

Q4: How to reach Gangotri?

 Ans: Gangotri is very well connected with road. Rishikesh to Gangotri is around 280 kms and travellers can also book buses/taxis which are easily available from Haridwar and Rishikesh.

Q5: How can I best plan my chardham yatra and how many minimum days are needed for the same?

Ans: Ex Delhi chardham tour by bus or taxi required 12 days time. However, same tours from Rishikesh and Haridwar required 10 days time. Travellers can also join group departure tours or customize tours conducted by GMVN Ltd or private tour operators.

GMVN Ltd is a corporation of Uttarakhand Tourism. GMVN has Public Relation and booking Offices in major cities of India. Tourist may also book chardham tour online at www.gmvnl.in

Q6: Please provide the details of packages.

Ans: For Chardham, available packages are :

1: Haridwar- Chardham- Haridwar - 10 days

2: Rishikesh- Chardham- Rishikesh -10 days

3: Delhi - Chardham- Delhi -11 days

4: Haridwar- Badrinath-Kedarnath Haridwar- 6days

5: Rishikesh- Badrinath-Kedarnath-Rishikesh -6 days

6: Rishikesh - Badrinath- Rishikesh -4 days

7: Rishikesh- Badrinath-Hemkund-VOF - 7days

Q:7 How to book packages?

Ans: Chardham packages can be booked online at www.gmvnl.in or any of our below given offices in your city:

  • DGM ( Tourism)

Shail Vihar Haridwar By Pass Road, Rishikesh.

Mob: 9568006623, 9568006619, 9568006626, 01352431793

Advance Reservations is Available at Following Offices

Delhi Uttarakhand Tourism
PRO Delhi
Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd.
102- Indraprakash Building, Barakhamba Road,
New Delhi 110001
Tel.: 011-23350481, 23326620.
Fax : 011-23327713.
Email: delhi@gmvnl.in

Bangalore Uttarakhand Tourism
PRO Bangalore
Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd.
Uttarakhand Tourism, 29/2 IInd Floor,
Nanjuppa Mention, Double Road(K.H. Road),
Shanti Nagar, Banglore-560027
Telefax: 080-22249378
E-mail:bangalore@gmvnl.in

Haridwar Uttarakhand Tourism
PRO Haridwar
PRO GMVN Ltd.Haridwar.
Rahi Motel,Near Bus Satand,Haridwar-249408.
Tel.: 01334-228686.
mob.: 09568006661 Fax: 01334-226430

Chennai Uttarakhand Tourism
PRO Chennai
Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd.
C/o Tamilnadu Tourism Complex
Wallajah Road,Chennai -600002
Tel.:044-25363524,
E-mail:gmvn@vsnl.com

Hyderabad Uttarakhand Tourism
PRO Hyderabad
172, GC Ground Floor
Bal Yogi Tourist Bhawan
pp. Greenlang Guest House
Begum Pet, Hyderabad-500016 A.P.
Tel.: 040-23409945.
Mob.: 09493982645.
Fax.: 040-23409945.
Email:gmvnhyderabad@gmail.com, gmvnhyderabad@gmvnl.in

Kolkata Uttarakhand Tourism
PRO Kolkata
Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd.,
7/2C, Chakraberia Road(South),
(Opp Bank Of Baroda), Bhawanipur.
Kolkata-700025.
Mob- 9831110999
Email: gmvnkol@gmail.com

Mumbai Uttarakhand Toursim
PRO Mumbai,
Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd.,Mumbai,
Arun Chambers
Basement No. 5,
Near AC Market, Tardeo Main Road,
Mumbai Central 400 034
Tel.: 022 - 23524013
Fax: 022 - 23526054
Email: mumbai@gmvnl.in

Kolkata Uttarakhand Tourism
PRO Kolkata
Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd.,
7/2C, Chakraberia Road(South),
(Opp Bank Of Baroda), Bhawanipur.
Kolkata-700025.
Mob- 9831110999
Email: gmvnkol@gmail.com

Q 8: Can I book packages online?

 Ans: Yes online booking can be done at www.gmvnl.in

Q9: Can you please provide details of Helicopter service.

 Ans: In the past few years shuttle services have become so popular for Kedarnath that many private aviation companies are operating for Kedarnath in between Guptkashi and Gaurikund.

Charter services for chardham is also available to kedarnath and badrinath from Dehradun.

Q10: How to book helicopter? 

Ans: One can book helicopter tickets from the website of under mentioned Helicopter companies:

DETAILS OF HELICOPTER SERVICES FOR KEDARNATH - 2019

Name of Company Telephone Number Website Price (Per Person/One Side)
SIRSI ROUTE
1) M/S Himalayan Heli Service Pvt Ltd 011-41649360 http://www.himalayanheli.com Rs 2470/-
2)Crystal Aviation https://heliservices.uk.gov.in
3)Heritage Aviation https://heliservices.uk.gov.in
PHATA ROUTE
1) M/S Pawan Hans Ltd 0120-2476700 http://www.pawanhans.co.in Rs 2399/-
2) M/S U.T. Air.India Pvt Ltd 011-23712612 http://www.utair.in Rs 2399/-
3) M/S Thumby Aviation Pvt Ltd +914712432635 http://www.thumbyaviation.com Rs 2399/-
4) M/S Indocopter Pvt Ltd +91-120-4761300 http://http://www.indocopters.com Rs 2399/-
GUPTKASHI ROUTE
1) M/S Aryan Aviation Pvt Ltd 011-24105187, 9871658111 http://www.aryanaviation.com Rs 4275/-
2) M/S Arrow Aircraft Sales & Charter Pvt Ltd 011-45345555 http://www.arrowaircraft.com Rs 4275/-

Q11: How to do photometric registration ?

Ans: Photometric registration is mandatory for Chardham yatra. Registration can be done online or on your arrival at following locations: 1) Bus Stand Rishikesh, Gurudwara Rishikesh, Rahi Motel Haridwar, Railway Station Haridwar, Dobatta Uttarkashi, Hina Uttarkashi, Sonprayag, Phata, Gaurikund, Pandukeshwar and Govind Ghat.

Q12: Do you have Group itinerary available?

Ans: GMVN tour itinerary for the groups are available on our website www.gmvnl.in.

Q13 What are the facilities available for kids and elderly people?

Ans: Uttarakhand tourism offer many facilities for Kids e.g Water sports activities in Assan and Tehri. Wildlife in Chilla and Kanwashram. Amusement park near Haridwar and Rishikesh.

For elderly people, facilities like Mules, Dandi Kandi on walking treks.Medical Relief Posts are available at trek routes for any type of medical assistance.

Q14: What are the facilities available enroute Chardham Yatra?

Ans: Chardham yatra route have multiple facilities available for tourists. There are many hotels, lodges, Govt Guest house and Dharamshala for accommodation. Free medical and emergency services are also available for tourist enroute to Chardham Yatra. There are many Restaurants and Dhaba which provide only vegetarian food to tourists. You will also see plenty of toilets and drinking water facilities on chardham yatra route.

Sample Itinerary

No. of pax :             17

No. of rooms: 8 Double Bed Rooms

Travel Date: 17th May onwards

Transportation:   Bus/ Innova

Date Itinerary Hotels Name & Contac #
17th May Haridwar Rahi Motel Haridwar, Mob 9568006661
18th to 19th May Barkot TRH Barkot, Mob 9568006613
20 May Gangotri TRH Gangotri Mob

9568006669

21nd May Uttarkashi Bhagirathi Tourist

Complex Mob 9568006693

22 May Guptkashi Chukhamba Tourist Complex mob

9568006659

23th May Kedarnath Swargarohani Cottages

mob 9412938498

24th May Tilwada Mandakni Resort

Tilwada 9568006691

25th May Badrinath Hotel Devlok Badrinath

Mob 9568006651

26th May Karnparyag Karma Tourist Complex mob 9411598825
27th May Haridwar Dropping and Tour Conclude

Day 1: 17th May Haridwar 

Depart for Haridwar by Train/Bus/Flight. Upon arrival at Haridwar, check in at your  hotel. You may go for ganga snan by you own. You can also attend Ganga Aarti at Har ki pauri

Day 2: 18th May Haridwar- Barkot

Drive to Barkot via Dehradun & Mussoorie. En route visit Kempty Fall later drive straight to your Hotel for night halt.

Day 3: 19th May Barkot–Yamunotri–Barkot (50kms Road/1 hr, 12 kms Trek to and fro)

Drive to Jankichatti, 6 km one way trek starts from here to Yamunotri. You may cover the distance either by walking or by Horse/Doli. Here pilgrims cook rice in Surya Kund by dipping it in a muslin clothes. They take it home as “Prasadam”. Pooja can be offered to mythological “Divya Shila”. It is belief that river Yamuna came out very first time from “Divya Shila”. After darshan and Pooja, down trek to Jankichatti and drive back to Barkot. Overnight in a Hotel/Camp.

Day 4: 20th May Barkot – Gangotri

After breakfast proceed to Gangotri (3048 mts), en-route see Gangnani and Harsil this route gives you magnificent view of the Himalayas. Overnight stay at Uttarkashi.

Day 5: 21th May Gangotri–Uttarkashi (100kms/4hrs)

Perform Pooja and Hindu rites at the bank of river. After darshan and pooja of Ma Ganga, Lord Shiva, Hanuman, Vinayka and Bhagirath Maharaj, After breakfast drive to Uttarkashi. Uttarkashi: Situated at the bank of river Bhagirathi. The temple of Lord Vishwanath is located here where a massive iron trident is erected. The other important temples situated here are EkadashRudra, Bhairav, Gyaneshwar and Goddess Kuteti Devi. Overnight stay at Uttarkashi.

DAY 6: 22nd May Uttarkashi–Guptkashi (234kms/8hrs)

After early morning breakfast depart to Guptkash via Tilwarai. In the evening visit Kashi Vishwanath temple. After dinner you may have a small walk and take a stroll in the near by local market. Dinner and night stay at the Hotel.

Day 7:- 23rd May Kedarnathji ( 37 Km by road & 17 Km Trek)

Morning drive to Sonprayag, Trek start from Sonprayag to Kedarnath (3584 mts) on foot or by pony/Doli. Tour members should carry personal medicines, heavy woolen, toiletries and clothes for an overnight halt at Kedarnath. Check in Hotel. Later visit Kedarnath Temple. Night halt.

Day 8:- 24th May Kedarnathji – Tilwada ( 17 km down trek and 67 km by road)

Start early in the morning, after breakfast begin the trek down. Later transfer to Tilwada. Overnight stay at the hotel.

Day 9:- 25th May Badrinathji (169 Km)

Drive to Badrinath ji via chamoli, Joshimath. Check-in at the Hotel. Later in the evening visit Badrinath ji Temple for Aarti. Overnight stay at Badrinath ji.

Day 10:- 26th May Karnparyag ( 125 km)

Today you may visit Mana Village, the last village of India. Halt at Karnparyag.

Day 11:- 27th May Haridwar (198 km)

Early morning departure from Karnparyag towards Haridwar.overnight at hotel. Tour Concludes.

Advance Reservations is Available at Following Offices

Delhi Uttarakhand Tourism
PRO Delhi
Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd.
102- Indraprakash Building, Barakhamba Road,
New Delhi 110001
Tel.: 011-23350481, 23326620.
Fax : 011-23327713.
Email: delhi@gmvnl.in

Bangalore Uttarakhand Tourism
PRO Bangalore
Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd.
Uttarakhand Tourism, 29/2 IInd Floor,
Nanjuppa Mention, Double Road(K.H. Road),
Shanti Nagar, Banglore-560027
Telefax: 080-22249378
E-mail:bangalore@gmvnl.in

Haridwar Uttarakhand Tourism
PRO Haridwar
PRO GMVN Ltd.Haridwar.
Rahi Motel,Near Bus Satand,Haridwar-249408.
Tel.: 01334-228686.
mob.: 09568006661 Fax: 01334-226430

Chennai Uttarakhand Tourism
PRO Chennai
Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd.
C/o Tamilnadu Tourism Complex
Wallajah Road,Chennai -600002
Tel.:044-25363524,
E-mail:gmvn@vsnl.com

Hyderabad Uttarakhand Tourism
PRO Hyderabad
172, GC Ground Floor
Bal Yogi Tourist Bhawan
pp. Greenlang Guest House
Begum Pet, Hyderabad-500016 A.P.
Tel.: 040-23409945.
Mob.: 09493982645.
Fax.: 040-23409945.
Email:gmvnhyderabad@gmail.com, gmvnhyderabad@gmvnl.in

Kolkata Uttarakhand Tourism
PRO Kolkata
Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd.,
7/2C, Chakraberia Road(South),
(Opp Bank Of Baroda), Bhawanipur.
Kolkata-700025.
Mob- 9831110999
Email: gmvnkol@gmail.com

Mumbai Uttarakhand Toursim
PRO Mumbai,
Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd.,Mumbai,
Arun Chambers
Basement No. 5,
Near AC Market, Tardeo Main Road,
Mumbai Central 400 034
Tel.: 022 - 23524013
Fax: 022 - 23526054
Email: mumbai@gmvnl.in

Kolkata Uttarakhand Tourism
PRO Kolkata
Garhwal Mandal Vikas Nigam Ltd.,
7/2C, Chakraberia Road(South),
(Opp Bank Of Baroda), Bhawanipur.
Kolkata-700025.
Mob- 9831110999
Email: gmvnkol@gmail.com

DETAILS OF HELICOPTER SERVICES FOR KEDARNATH - 2019

Name of Company Telephone Number Website Price (Per Person/One Side)
SIRSI ROUTE
1) M/S Himalayan Heli Service Pvt Ltd 011-41649360 http://www.himalayanheli.com Rs 2470/-
2)Crystal Aviation https://heliservices.uk.gov.in
3)Heritage Aviation https://heliservices.uk.gov.in
PHATA ROUTE
1) M/S Pawan Hans Ltd 0120-2476700 http://www.pawanhans.co.in Rs 2399/-
2) M/S U.T. Air.India Pvt Ltd 011-23712612 http://www.utair.in Rs 2399/-
3) M/S Thumby Aviation Pvt Ltd +914712432635 http://www.thumbyaviation.com Rs 2399/-
4) M/S Indocopter Pvt Ltd +91-120-4761300 http://http://www.indocopters.com Rs 2399/-
GUPTKASHI ROUTE
1) M/S Aryan Aviation Pvt Ltd 011-24105187, 9871658111 http://www.aryanaviation.com Rs 4275/-
2) M/S Arrow Aircraft Sales & Charter Pvt Ltd 011-45345555 http://www.arrowaircraft.com Rs 4275/-

UTDB
X

Subscribe